
Телешко с вино и гъби
Телешкото с червено вино и гъби е ястие, което ухае на уют, топлина и домашна кухня с характер. Крехкото месо се готви бавно, докато стане сочно и нежно, а ароматът на червеното вино и гъбите придава дълбочина и наситен вкус. Докато къкри на котлона, сосът се сгъстява и обгръща всяко парченце месо с кадифена текстура и богат аромат.
Телешкото с червено вино и гъби е ястие, което ухае на уют, топлина и домашна кухня с характер. Крехкото месо се готви бавно, докато стане сочно и нежно, а ароматът на червеното вино и гъбите придава дълбочина и наситен вкус. Докато къкри на котлона, сосът се сгъстява и обгръща всяко парченце месо с кадифена текстура и богат аромат.
Гъбите добавят своя земен, леко пикантен вкус, който прекрасно се съчетава с виното и подправките. Всяка хапка е балансирана – плътността на телешкото, сочността на гъбите и ароматният сос се сливат в хармония, която просто няма как да не ви спечели.
Това е ястие, което се приготвя с търпение, но резултатът си заслужава – истинска кулинарна наслада за специални случаи или уютни семейни вечери. Поднесено с картофено пюре, ориз или прясно изпечен хляб, телешкото с червено вино и гъби е класика, която винаги впечатлява и оставя спомени с вкус.
Телешко с вино и гъби Рецепта
Продукти
- 800 гр телешко месо
- 200–250 гр гъби
- 1 голяма глава лук
- 2 ск. чесън
- 300 мл. червено вино
- 2 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. брашно (за сгъстяване)
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л микс "Телешко"
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. суха мащерка
- сол и пипер меланж
Начин на приготвяне
- Нарежи телешкото на кубчета (около 3–4 см), посоли и поръси с малко черен пипер. Почисти и нарежи гъбите на филийки.
- В дълбок тиган или тенджера загрей зехтина и запържи месото от всички страни до златисто. Извади го в чиния.
- В същата мазнина сложи лука и чесъна, запържи до омекване. Добави гъбите и готви, докато се изпари водата им.
- Върни месото в тенджерата, добави червения пипер, няколко зрънца пипер меланж и брашното, разбъркай. Налей червеното вино, водата (или бульона), сложи розмарин и доматеното пюре.
- Намали температурата, покрий с капак и остави да къкри около 1 час и 30 минути (или докато месото стане крехко). Ако течността се изпарява твърде бързо, добави още малко вода.
- Поднеси топло, с гарнитура по избор — картофено пюре, ориз или кус-кус.