чиния с бавно готвено телешко месо, червено вино и картофено пюре.

Телешко с вино и гъби

Телешкото с червено вино и гъби е ястие, което ухае на уют, топлина и домашна кухня с характер. Крехкото месо се готви бавно, докато стане сочно и нежно, а ароматът на червеното вино и гъбите придава дълбочина и наситен вкус. Докато къкри на котлона, сосът се сгъстява и обгръща всяко парченце месо с кадифена текстура и богат аромат.

Телешкото с червено вино и гъби е ястие, което ухае на уют, топлина и домашна кухня с характер. Крехкото месо се готви бавно, докато стане сочно и нежно, а ароматът на червеното вино и гъбите придава дълбочина и наситен вкус. Докато къкри на котлона, сосът се сгъстява и обгръща всяко парченце месо с кадифена текстура и богат аромат.

Гъбите добавят своя земен, леко пикантен вкус, който прекрасно се съчетава с виното и подправките. Всяка хапка е балансирана – плътността на телешкото, сочността на гъбите и ароматният сос се сливат в хармония, която просто няма как да не ви спечели.

Това е ястие, което се приготвя с търпение, но резултатът си заслужава – истинска кулинарна наслада за специални случаи или уютни семейни вечери. Поднесено с картофено пюре, ориз или прясно изпечен хляб, телешкото с червено вино и гъби е класика, която винаги впечатлява и оставя спомени с вкус.

Телешко с вино и гъби Рецепта

Подготовка: 20 мин.
Готвене: 1:30 час

Продукти

  • 800 гр телешко месо
  • 200–250 гр гъби
  • 1 голяма глава лук
  • 2 ск. чесън
  • 300 мл. червено вино
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. брашно (за сгъстяване)
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 с.л микс "Телешко"
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • сол и пипер меланж

Начин на приготвяне

  • Нарежи телешкото на кубчета (около 3–4 см), посоли и поръси с малко черен пипер. Почисти и нарежи гъбите на филийки.
  • В дълбок тиган или тенджера загрей зехтина и запържи месото от всички страни до златисто. Извади го в чиния.
  • В същата мазнина сложи лука и чесъна, запържи до омекване. Добави гъбите и готви, докато се изпари водата им.
  • Върни месото в тенджерата, добави червения пипер, няколко зрънца пипер меланж и брашното, разбъркай. Налей червеното вино, водата (или бульона), сложи розмарин и доматеното пюре.
  • Намали температурата, покрий с капак и остави да къкри около 1 час и 30 минути (или докато месото стане крехко). Ако течността се изпарява твърде бързо, добави още малко вода.
  • Поднеси топло, с гарнитура по избор — картофено пюре, ориз или кус-кус.

В тази рецепта използвахме

  • Микс 'Телешко'

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 3.69 лв
    За брой
     за 
  • Червен пипер

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 3.19 лв
    За брой
     за 
  • Черен пипер - млян екстра

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 4.59 лв
    За брой
     за 
  • Пипер Меланж

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 4.89 лв
    За брой
     за 
  • Мащерка

    Щипка Сол
    Редовна цена
    от 2.39 лв
    За брой
     за 
Виж всички Рецепти